Okres Świat Wielkanocnych, niesie za sobą mocny zapach wędzonki, żurku i jakże mogło by zabraknąć w tym czasie pieczonej białej kiełbasy. Ja w tym roku postanowiłam przygotować mocno rozmarynową kiełbaskę pieczoną. Użyłam do tego celu suszonego rozmarynu. Idealna do barszczu białego, żurku na wielkanocne śniadanie, delikatna i aromatyczna.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- kiełbasa surowa (biała) – 1-1,5 kg
- ziele angielskie – 5-6 ziarenek
- liść laurowy – 3-5 listków
- rozmaryn – suszony lub świeży
- czosnek – 4 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna – 2-3 łyżeczki
- woda – 1 szklanka
- olej – 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W naczyniu żaroodpornym, blaszce kwadratowej ułożyć kiełbasę zwiniętą na kształt ślimaka.
Kiełbasę podlać niewielka ilością wody z dodatkiem oleju, dodać ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie.
Wierzch posypać przyprawą uniwersalną i rozmarynem.
Piec do momentu aż kiełbasa osiągnie złoty kolor w temp. 150-180 C.