Kiełbasa pieczona

kielobasapieczona

Okres Świat Wielkanocnych, niesie za sobą mocny zapach wędzonki, żurku i jakże mogło by zabraknąć w tym czasie pieczonej białej kiełbasy. Ja w tym roku postanowiłam przygotować mocno rozmarynową kiełbaskę pieczoną. Użyłam do tego celu suszonego rozmarynu. Idealna do barszczu białego, żurku na wielkanocne śniadanie, delikatna i aromatyczna.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • kiełbasa surowa (biała) – 1-1,5 kg
  • ziele angielskie – 5-6 ziarenek
  • liść laurowy – 3-5 listków
  • rozmaryn – suszony lub świeży
  • czosnek – 4 ząbki czosnku
  • przyprawa uniwersalna – 2-3 łyżeczki
  • woda – 1 szklanka
  • olej – 1/2 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W naczyniu żaroodpornym, blaszce kwadratowej ułożyć kiełbasę zwiniętą na kształt ślimaka.

Kiełbasę podlać niewielka ilością wody z dodatkiem oleju, dodać ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie.

Wierzch posypać przyprawą uniwersalną i rozmarynem.

Piec do momentu aż kiełbasa osiągnie złoty kolor w temp. 150-180 C.

kielobasapieczona2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *