Sałata śledziowa warstwowa

sałata sledziowa

Sałata kilku składnikowa z przewaga śledzi. Bardzo szybka sałata, dobra na każda okazję. Dodatkowo do jej przegotowania można wykorzystać swoje ulubione składniki.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • śledzie w oleju – 600 g
  • ogórki kiszone – 4-6 sztuk
  • jajka – 5-6 sztuk
  • groszek zielony – 1 puszka
  • kukurydza – 1 puszka
  • cebula – 1 sztuka
  • ser żółty – 200 g
  • majonez

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śledzie dokładnie odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić w kostkę.

Kukurydzę, groszek odsączyć.

Cebulę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i jak przestygną zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach, tak samo postąpić z serem żółtym.

Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odsączyć.

Wszystkie składniki ułożyć w salaterce warstwowo, według swojej ulubionej kolejności.

Majonez doprawić solą, pieprzem i rozprowadzić na samym końcu, na wierzchu sałatki.

Dobrze jest taka sałatkę przygotować na chwile przed podaniem.

sałata sledziowa

sałata śledziowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *