Ciasto kruche z jabłkami

ciasto kruche z jabłkami

Pyszne, delikatne ciasto kruche z jabłkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 400 g margaryny
  • 800 g mąki
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy

Jabłka

  • 2 kg jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku

WYKONANIE

Zarobić ciasto na stolnicy i następnie podzielić na 3 równe części. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na 3 równe blaszki i upiec na złoty kolor.

Jabłka obrać i poddusić z niewielką ilością wody do całkowitego rozpadu (mogą być również większe kawałki). Pod koniec dodać cukier do smaku, cynamon. Jabłka zdjąć z ognia i do takich gorących wsypać 3 opakowania galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić jabłka do schłodzenia.

Upieczone ciasta przełożyć tężejącymi jabłkami.

Gotowe ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

ciasto kruche z jabłkami

ciasto kruche z jabłkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *