Pyszne, delikatne ciasto kruche z jabłkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 400 g margaryny
- 800 g mąki
- 400 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
Jabłka
- 2 kg jabłek
- 3 galaretki cytrynowe
- cynamon do smaku
- cukier do smaku
WYKONANIE
Zarobić ciasto na stolnicy i następnie podzielić na 3 równe części. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na 3 równe blaszki i upiec na złoty kolor.
Jabłka obrać i poddusić z niewielką ilością wody do całkowitego rozpadu (mogą być również większe kawałki). Pod koniec dodać cukier do smaku, cynamon. Jabłka zdjąć z ognia i do takich gorących wsypać 3 opakowania galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić jabłka do schłodzenia.
Upieczone ciasta przełożyć tężejącymi jabłkami.
Gotowe ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.