Placki z dyni

Placki z dyni

Dynia to warzywo z którego można wiele przygotować. Od zup po sałatki , desery, ciasta. Doskonały dodatek do dań na słodko i słono. Tym razem placki z dyni, przygotowane jak zwykłe placki ziemniaczane z delikatna różnicą, słodycz dyni złamana pikantnymi dodatkami, choć dobre są również na słodko. Tak przygotowane placki mogą posłużyć jako dodatek do wielu dań, gulaszy, mięs.

    Czas przygotowania – 20 min.

Składniki

  • dynia obrana – 500 g
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku –
  • papryka ostra – do smaku
  • cebula – 1 mała
  • czosnek – 1 ząbek (wedle upodobań)
  • szczypiorek, natka pietruszki –

Sposób przygotowania

Dynie obrać z łupki, oddzielić pestki i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Czosnek, cebule zetrzeć również na tarce na drobnych oczkach.

Do startej dyni dodać kolejno jajka, mąkę, sól, pieprz, paprykę chili w proszku lub świeżą drobno pokrojoną oraz natkę pietruszki lub szczypiorek.

Wszystko dokładnie wymieszać, za pomocą łyżki formować placuszki na rozgrzanej patelni.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Placki z dyni

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *