Dynia to warzywo z którego można wiele przygotować. Od zup po sałatki , desery, ciasta. Doskonały dodatek do dań na słodko i słono. Tym razem placki z dyni, przygotowane jak zwykłe placki ziemniaczane z delikatna różnicą, słodycz dyni złamana pikantnymi dodatkami, choć dobre są również na słodko. Tak przygotowane placki mogą posłużyć jako dodatek do wielu dań, gulaszy, mięs.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- dynia obrana – 500 g
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 2-3 łyżki
- sól, pieprz do smaku –
- papryka ostra – do smaku
- cebula – 1 mała
- czosnek – 1 ząbek (wedle upodobań)
- szczypiorek, natka pietruszki –
Sposób przygotowania
Dynie obrać z łupki, oddzielić pestki i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Czosnek, cebule zetrzeć również na tarce na drobnych oczkach.
Do startej dyni dodać kolejno jajka, mąkę, sól, pieprz, paprykę chili w proszku lub świeżą drobno pokrojoną oraz natkę pietruszki lub szczypiorek.
Wszystko dokładnie wymieszać, za pomocą łyżki formować placuszki na rozgrzanej patelni.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.