Pierniczki katarzynki

Katarzynki piernikiNa te pierniki a dokładniej same foremki polowałam już w ubiegłym roku przed świętami. Cała rodzina była postawiona na nogi aby zakupić odpowiednie kształtem foremki. Niestety nie udało się, miałam tylko foremkę z czterema brzuszkami. W tym roku poszukiwania zaczęłam dość wcześniej, i opłaciło się bo zakupiłam foremki większą i mniejszą, poza tym że kosztowały ,,fortunę” ale dla tego kształtu i smaku warto było.

    Czas przygotowania –  30 min. 

Składniki

  • miód sztuczny – 200 g
  • cukier puder – 100 g
  • kakao – 1 łyżka
  • przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka pszenna – 400 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wbić na środek jajko, dodać kakao, przyprawę do piernika, cukier, proszek do pieczenia, kakao, śmietanę i miód.

Ciasto dokładnie wyrobić rękoma na stolnicy.

Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka  na ok. 5- 7 mm.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. swojego piekarnika ok. 15 min.

Następnie pierniczki przestudzić na kratce a później włożyć do słoja, pudełka aby zmiękły.

Pierniczki najlepiej przygotować na 2-3 tygodnie przed świętami.

Jeżeli upieczemy przed samymi świętami wówczas należy pierniki włożyć do szczelnego pojemnika, ułożyć  na piernikach przekrojone na pół pomarańcze lub jabłka, pod wpływem wilgoci z owoców szybciej zmięknął.

Tuż przed świętami obleje je czekoladą.

KatarzynkiKatarzynki

 

Related Posts

Add Comment