Ciasteczka francuskie

Ciasteczka francuskie to szybki przepis na coś słodkiego. Ciasteczka są mięciutkie, słodziutkie. Można stworzyć różnorodne kształty ciasteczek.

ciasteczkafrancuskie1

Przepis na te ciasteczka jest bardzo prosty i szybki. Ciasteczka te są bardzo smaczne, słodziutkie, nie oprze się im nikt.

    Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 60 dag
  • margaryna (można dodać pół na pół masło z margaryną) – 50 dag
  • żółtka – 4 sztuki
  • kwaśna śmietana – 8 łyżek (jeśli będzie mało trzeba dodać więcej)
  • cukier kryształ – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, na środek pokroić  margarynę, wbić żółtka, wszystko razem posiekać nożem, dodać śmietanę, wszystko dokładnie posiekać i zarobić ciasto.

Następnie schłodzić ciasto w lodówce przez 2 godziny.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, trzeba je rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać ciasteczka dowolnymi foremkami, można również pociąć radełkiem na kwadraty lub romby.

Na talerzyk wylać pozostałe białko, rozbić delikatnie widelcem, na drugi talerz wsypać cukier ( ja używam cukru gruboziarnistego). Wykrojone ciastka maczać w białku i cukrze, układać na blaszce.

Wkładać do rozgrzanego piekarnika, i piec na złoty kolor.

ciasteczkafrancuskie ciasteczkafrancuskie2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *