Placek orzechowy na waflu

Placek z orzechami na waflu

Przekładane ciasto orzechowe z biszkoptami, powidłem i dwoma smakami mas: śmietankową i kakaową. W smaku pychotka. Zawsze się udaje i dobry na każdą okazję. Przepis wygrzebany ze starych przepisów mojej mamy.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

Ciasto orzechowe

  • białka – 7 sztuk
  • cukier – 1 szklanka
  • orzechy mielone – 250 g
  • bułka tarta lub mąka krupczatka – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • miód sztuczny – 1 łyżka

Biszkopt jasny

  • jajka – 6 sztuk
  • cukier – 1 szklanka
  • mąka tortowa – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa

  • mleko – 3 szklanki
  • budyń śmietankowy – 2 opakowania
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 250 g

Dodatkowo

  • powidło śliwkowe – 1 mały słoik
  • wafel
  • kakao – 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (warstwy wierzchniej nie smarować tłuszczem), na papier położyć bezpośrednio wafla, ułożyć na wielkość blaszki.

Białka ubić na sztywno dodać szklankę cukru i dalej ubijać, do tego dodać orzechy mielone (grubo mielone), dodać bułkę tartą, miód i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę z waflem, na wafla i upiec.

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić na dwie blaszki (muszą być równo podzielone), i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia..

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao i utrzeć.

Przełożenie ciasta

Ciasto orzechowe
Masa biała
Biszkopt jasny
Powidło
Biszkopt jasny
Masa kakaowa
Wafel

 

Related Posts

One Response

  1. Paula
    11 kwietnia 2015

Add Comment