Szarlotka w kostkę

szarlotka w kostkę

Pyszna szarlotka, troszku inaczej przygotowana ponieważ jest ciasto kruche z dodatkiem smalcu. Ciasto po upieczeniu jest pyszne w smaku lekko wilgotne. Do przygotowania takiej szarlotki najlepiej wykorzystać jabłka twarde, typu szara reneta ponieważ nie rozpadną się podczas pieczenia całkowicie.

 

SKŁADNIKI  (duża blaszka)

Ciasto:

  • 900 g mąki pszennej
  • 450 g margaryny
  • 300g cukru
  • 150g smalcu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Jabłka

  • 2 kg umytych jabłek (szara reneta)
  • 200g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 6 łyżek mąki pszennej

Dodatkowo:

  • cukier puder

WYKONANIE

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej delikatne wgłębienie, wbić jajka, dodać cukier, proszek, cukier waniliowy oraz posiekaną margarynę, smalec. Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto kruche. Ciasto podzielić na dwie części, jedna większa druga mniejsza.

Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę  do połowy brzegów blaszki. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać cynamon, cukier, mąkę pszenną oraz  3 łyżki kaszy manny i wszystko razem wymieszać. Ciasto w blaszce posypać pozostałymi 3 łyżkami kaszy manny. Na to wyłożyć dobrze połączone jabłka. Całość przykryć pozostałym ciastem pociętym na cienkie paski i utworzyć kratkę.
Ciasto upiec w temp. swojego piekarnika do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni (ja piekłam 1 godz. w temp. 160 st. C.).
Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

szarlotka w kostkę

szarlotka w kostkę

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *