Oponki na sodzie

oponki na sodzie przepis

Tradycyjnie w tłusty czwartek wszyscy zajadamy się słodkościami smażonymi w głębokim tłuszczu: faworki, pączki, róże karnawałowe, chrust, oponki. tym razem przepis na oponki przyrządzane na drożdżach.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • ser biały mielony – 1/2 kg
  • margaryna – 150g
  • jajka – 4 sztuki
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • spirytus lub ocet – 50 ml
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na stolnicę przesiać mąkę, ser biały przepuszczony przez praskę lub zmielony przez maszynkę, dodać 4 jajka, margarynę, sól, spirytus, proszek, cukier waniliowy. Sodę wsypać do śmietany i po kilku minutach przelać całość do ciasta. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić na jednolite ciasto.

Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką, wykrawać od szklanki lub literatki kółka, lub inne kształty z małą dziurką w środku. Ciastka układać na desce, odczekać około 15 minut aż troszkę urosną.

Wrzucać oponki delikatnie na rozgrzany olej ( bardzo wygodnie smażyć w frytkownicy, oczywiście na zmienionym oleju, nie może być to olej z frytek tylko świeży) i piec na złoty kolor z obu stron.

Upieczone oponki przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wsiąkną tłuszcz. Następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

oponki na sodzie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko, Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *