Tradycyjnie w tłusty czwartek wszyscy zajadamy się słodkościami smażonymi w głębokim tłuszczu: faworki, pączki, róże karnawałowe, chrust, oponki. tym razem przepis na oponki przyrządzane na drożdżach.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1/2 kg
- ser biały mielony – 1/2 kg
- margaryna – 150g
- jajka – 4 sztuki
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- spirytus lub ocet – 50 ml
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnicę przesiać mąkę, ser biały przepuszczony przez praskę lub zmielony przez maszynkę, dodać 4 jajka, margarynę, sól, spirytus, proszek, cukier waniliowy. Sodę wsypać do śmietany i po kilku minutach przelać całość do ciasta. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić na jednolite ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką, wykrawać od szklanki lub literatki kółka, lub inne kształty z małą dziurką w środku. Ciastka układać na desce, odczekać około 15 minut aż troszkę urosną.
Wrzucać oponki delikatnie na rozgrzany olej ( bardzo wygodnie smażyć w frytkownicy, oczywiście na zmienionym oleju, nie może być to olej z frytek tylko świeży) i piec na złoty kolor z obu stron.
Upieczone oponki przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wsiąkną tłuszcz. Następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.