Kawowe pierniki

Kawowe piernikiDla tych co oprócz zapachu piernika lubią zapach i smak kawy przede wszystkim ten przepis sprawdzi się w stu procentach.  Pierniczki do przegryzania nie tylko przy kawie.

    Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • mąka pszenna – 4 szklanki
  • soda oczyszczona – 1 łyżka
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • miód sztuczny – 4 łyżki
  • kawa prawdziwa zaparzona – 1/2 szklanki
  • masło – 4 łyżki
  • jajka – 3 sztuki
  • kakao – 2 łyżki
  • przyprawa do piernika – 1 łyżka

Sposób przygotowania

2 łyżeczki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzić i przecedzić.

Masło, miód rozpuścić w garnku, przestudzić.

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wbić na środek jajka, dodać kakao, przyprawę do piernika, cukier, sodę oraz dodać kawę i rozpuszczony miód i masło.

Ciasto dokładnie wyrobić rękoma na stolnicy.

Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka  na ok. 5 mm.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. swojego piekarnika ok. 15 min.

Następnie pierniczki przestudzić na kratce a później włożyć do słoja, pudełka aby zmiękły.

Pierniczki najlepiej przygotować na 2-3 tygodnie przed świętami.

Jeżeli upieczemy przed świętami wówczas należy pierniki włożyć do szczelnego pojemnika, ułożyć w nim na piernikach przekrojone na pół pomarańcze lub jabłka, pod wpływem wilgoci z owoców szybciej zmięknął.

Related Posts

Add Comment