Jabłka smażone

jablkasmazone

W bardzo łatwy sposób można rozsmażyć jabłka i wykorzystać jako nadzienie do naleśników, drożdżówek, deserów, ryżu, ciast i nawet jako konfitura. W tym celu można wykorzystać dowolny gatunek jabłek, jednak najlepsze są szare renety.

SKŁADNIKI

  • jabłka – 8-10 sztuk
  • cukier – do smaku
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • woda – 1/2 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka obrać z łupki, wykroić gniazda nasienne, wypłukać je pod bieżącą wodą.

Następnie jabłka pokroić w cienkie plasterki, drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Sposób dowolny wedle gustu. Ja kroje w plasterki.

Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, smażyć na małym ogniu do momentu aż się całkowicie rozpadną.

Pod koniec smażenia dodać cukier, wcześniej dodając cukier jabłka mogą się przypalić.

Jeżeli jabłka będą zbyt wodniste można dodać ok. 2 łyżki kaszy manny, pamiętać należy że jeżeli ją dodamy wówczas trzeba staranie mieszać jabłka z kaszą aby nie zrobiły się grudki.

Related Posts

Add Comment