Kompot z rabarbaru

Rabarbar jest warzywem zawierającym w swym składzie duże ilości żelaza, kwasu jabłkowego oraz kwasu szczawiowego. Dodatkowo rabarbar poddawany obróbce termicznej w czasie gotowania lub pieczenia ma właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera również witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń

kompotzrabarbaru03

Sezon na rabarbar się rozpoczął. Jednak mało kto wykorzystuje ta roślinę w kuchni. Dodam, że jest to cenny smakołyk w każdej kuchni. Doskonale pasuje do soków, kompotów, dań i ciast.

Ja bardzo lubię kompot z rabarbaru, prosty szybki w przygotowaniu ale smakuje doskonale i ten różowy kolor.

Czas przygotowania 20-30 min.

SKŁADNIKI

  • rabarbar – 1 kg łodyg
  • woda – 4 litry
  • cukier kryształ lub cukier brązowy – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rabarbar dokładnie umyć, wypłukać i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Dodam im więcej mamy rabarbaru tym smak kompociku jest mocniejszy a zarazem smaczniejszy.

Wrzucić pokrojony rabarbar do gotującej się wody. Gotować, aż będzie miękki.

Pod koniec gotowania dodać cukier do smaku.

Dodatkowo do kompotu można dodać sok z cytryny lub kilka listków mięty.

W upalne dni podawać z kostkami lodu.

kompotzrabarbaru02 kompotzrabarbaru04

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *