Rabarbar jest warzywem zawierającym w swym składzie duże ilości żelaza, kwasu jabłkowego oraz kwasu szczawiowego. Dodatkowo rabarbar poddawany obróbce termicznej w czasie gotowania lub pieczenia ma właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera również witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń
Sezon na rabarbar się rozpoczął. Jednak mało kto wykorzystuje ta roślinę w kuchni. Dodam, że jest to cenny smakołyk w każdej kuchni. Doskonale pasuje do soków, kompotów, dań i ciast.
Ja bardzo lubię kompot z rabarbaru, prosty szybki w przygotowaniu ale smakuje doskonale i ten różowy kolor.
Czas przygotowania 20-30 min.
SKŁADNIKI
- rabarbar – 1 kg łodyg
- woda – 4 litry
- cukier kryształ lub cukier brązowy – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rabarbar dokładnie umyć, wypłukać i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Dodam im więcej mamy rabarbaru tym smak kompociku jest mocniejszy a zarazem smaczniejszy.
Wrzucić pokrojony rabarbar do gotującej się wody. Gotować, aż będzie miękki.
Pod koniec gotowania dodać cukier do smaku.
Dodatkowo do kompotu można dodać sok z cytryny lub kilka listków mięty.
W upalne dni podawać z kostkami lodu.