Po raz pierwszy robiłam pancakes i muszę powiedzieć, że nie skończy się na pierwszym razie. Bardzo smaczne, szybkie można podawać z wieloma dodatkami jakie lubimy. Przygotowałam je na maślance, bo podobno są najlepsze jak w Ameryce (nie miałam jeszcze okazji kosztować oryginału). Doskonale nadają się na śniadanie, podwieczorek, szybką przekąskę.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- maślanka – 1,5 szklanki
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- jajka – 1 sztuka
- cukier puder – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, miski i blenderem zmiksować na gładka masę, konsystencją przypominające kwaśną gęstą śmietanę.
Ciasto wylać na rozgrzaną suchą patelnie (tak około 1/2 chochelki aby utworzył się okrągły placek), smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym, dżemem, jogurtem.