Dżem agrestowy

Dżem agrestowy

Agrest świeżo zebrany z nowo posadzonych sadzonek na działce, zebrałam równe 2 kg i z tej że ilości zrobiłam dżem. Doskonały do deserów, naleśników, mięs.

Czas przygotowania – 180 min.

Składniki

  • agrest – 2 kg
  • cukier kryształ – 1-1,2 kg

Sposób przygotowania

Agrest dokładnie obrać, oczyścić i umyć.

Przełożyć do rondla z grubym lub podwójnym dnem i rozsmażyć, gotować na małym ogniu.

Następnie dodać 1 kg cukru. Wszystko razem smażyć do momentu aż dżem będzie gęsty.

ja pod koniec dodałam jeszcze 200 g cukru czyli razem 1,2 kg bo agrest nie był słodki.

Gotowy dżem przełożyć do słoików i pasteryzować 10-15 min.

Dżem agrestowy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *