Jestem zapalonym grzybiarzem, borowiki które użyłam w przepisie pochodzą z mojego zbioru. Są starannie selekcjonowane i dokładnie suszone. Wykorzystywane do wszelakich dań.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- schab wieprzowy – 1 kg
- grzyby borowiki suszone – 1/2 kg
- cebula – 2 małe sztuki
- włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka korzeń)
- ziele angielskie – 3-4 ziarenka
- liście laurowe – 3-4 listki
- czosnek – 1 ząbek
- sól – do smaku
- pieprz mielony – do smaku
- olej, masło – do smażenia
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby namoczyłam w wodzie wieczorem, stały przez noc a rano je ugotowałam.
Schab pokroiłam w plastry i ułożyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Mięso podsmażałam,do momentu,aż zrobi się rumiane, złote.
Następnie mięso przełożyłam do rondla podlałam wodą, dodałam cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę również i ćwiartkę selera, pozostałe zioła i dusiłam, aż mięso będzie miękkie a woda odparuje.
Na patelnię, na której smażyło się mięso dodaję pokrojoną drobno cebulkę i podsmażam, następnie grzyby i szklankę wywaru z gotowania grzybów, do tego dodałam 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku.
Całość dusiłam jeszcze około 10 min.
Na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuściłam z odrobinka wody i podlałam nią sos aby delikatnie zgęstniał.
Do sosu można dodać świeżego koperku lub natki pietruszki.