Schab w sosie borowikowym

schabwsosie

Jestem zapalonym grzybiarzem, borowiki które użyłam w przepisie pochodzą z mojego zbioru. Są starannie selekcjonowane i dokładnie suszone. Wykorzystywane do wszelakich dań.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  •  schab wieprzowy – 1 kg
  • grzyby borowiki suszone – 1/2 kg
  • cebula – 2 małe sztuki
  • włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka korzeń)
  • ziele angielskie – 3-4 ziarenka
  • liście laurowe – 3-4 listki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól – do smaku
  • pieprz mielony – do smaku
  • olej, masło – do smażenia
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grzyby namoczyłam w wodzie wieczorem, stały przez noc a rano je ugotowałam.

Schab pokroiłam w plastry i ułożyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Mięso podsmażałam,do momentu,aż zrobi się rumiane, złote.

Następnie mięso przełożyłam do rondla podlałam wodą, dodałam cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę również i ćwiartkę selera, pozostałe zioła i dusiłam, aż mięso będzie miękkie a woda odparuje.

Na patelnię, na której smażyło się mięso dodaję pokrojoną drobno cebulkę i podsmażam, następnie grzyby i szklankę wywaru z gotowania grzybów, do tego dodałam 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku.

Całość dusiłam jeszcze około 10 min.

Na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuściłam z odrobinka wody i podlałam nią sos aby delikatnie zgęstniał.

Do sosu można dodać świeżego koperku lub natki pietruszki.

schabwsosie1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *