Kompot z winogron, jabłek i śliwek

Zbliża się jesień i to już końcówka świeżych sezonowych owoców, dlatego też połączenie kilka gatunków owoców w pysznym napoju.

Kompot z jabłek, śliwek i winogron

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 2-3 kiście domowego winogronu ciemnego
  • 3-4 litry wody
  • cukier, miód do smaku

WYKONANIE

W garnku zagotować wodę, jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Winogron obrać a śliwki wypestkować. Wszystkie owoce dokładnie wypłukać i dodać do gotującej się wody. Gotować przez kilkanaście minut aby owoce puściły dość dużo soku.

Po ugotowaniu dosłodzić do smaku, ale nie jest to konieczne ponieważ owoce o tej porze roku zawierają bardzo dużo cukru.

Kompot z jabłek, śliwek i winogron

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *