Jeżyna jest owocem bogatym w cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witamina C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Zalecana przy problemach z przewodem pokarmowym. Jabłka natomiast to drogocenne źródło błonnika tak potrzebnego w codziennej diecie jak i witaminy C.
Kompot z jabłek i jeżyny bez kolców uprawianej na działce. Jeżyna podkreśla smak jabłek i nadaję kolor napoju. Jeżeli damy więcej dodamy jeżyny wówczas będzie wyczuwalny cierpkawy posmak.
Czas przygotowania – 20-30 min.
SKŁADNIKI
- jabłka – 1/2 -1 kg
- jeżyna – 1/2 szklanki
- woda – 3-4 litry
- cukier biały, brązowy do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Jeżynę delikatnie wypłukać w wodzie, jest delikatna i szybko puszcza sok.
Wodę zagotować i na gotującą się wodę wrzucić delikatnie i ostrożnie owoce. Gotować 10-15 min. aż owoce puszczą sok.
Drugi sposób na ten kompot to do zimnej wody wrzucić owoce i całość zagotować.