Kompot z jabłek i jeżyn

Jeżyna jest owocem bogatym w cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witamina C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Zalecana przy problemach z przewodem pokarmowym. Jabłka natomiast to drogocenne źródło błonnika tak potrzebnego w codziennej diecie jak i witaminy C.

kompotzjablekijezyn

Kompot z jabłek i jeżyny bez kolców uprawianej na działce. Jeżyna podkreśla smak jabłek i nadaję kolor napoju. Jeżeli damy więcej dodamy jeżyny wówczas będzie wyczuwalny cierpkawy posmak.

Czas przygotowania – 20-30 min.

SKŁADNIKI

  • jabłka – 1/2 -1 kg
  • jeżyna – 1/2 szklanki
  • woda – 3-4 litry
  • cukier biały, brązowy do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Jeżynę delikatnie wypłukać w wodzie, jest delikatna i szybko puszcza sok.

Wodę zagotować i na gotującą się wodę wrzucić delikatnie i ostrożnie owoce. Gotować 10-15 min. aż owoce puszczą sok.

Drugi sposób na ten kompot to do zimnej wody wrzucić owoce i całość zagotować.

kompotzjablekijezyn2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *