Kompot z czerwonej porzeczki i mięty

porzeczka czerwona

Porzeczka czerwona należy do wartościowych owoców, o wszechstronnym zastosowaniu nie tylko w kuchni. Porzeczka czerwona zawiera w sobie duże pokłady witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych. Posiada właściwości oczyszczające, moczopędne, wspomaga pracę układu pokarmowego.

SKŁADNIKI

  • porzeczki czerwone
  • świeże listki mięty
  • cukier
  • woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Około 1-1,5 kg porzeczek obrać, dokładnie wypłukać, umieścić na durszlaku.

3-4 litry wody zagotować, następnie dołożyć  porzeczki i zagotować aby dokładnie puściły sok, dodać kilka listków mięty. Pogotować 5-10 min.

Kompot gotowy jest bardzo szybko, przed podaniem schłodzić, dosłodzić do smaku.

W upalne dni doskonale smakuje z dodatkiem kostek lodu.

kompot z czerwonej porzeczki

czerwona porzeczka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kompot. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *