Ciasteczka półfrancuskie z dziurką, zalana czekoladą. Przepis idealny dla dzieci, bo można się przy ich przygotowaniu nieco pobawić.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- margaryna – 1 kostka
- jajka – 2 sztuki
- cukier puder – 2 łyżki
- śmietana kwaśna – 1 łyżka
- cukier gruby –
- czekolada – 200 g
- mleko/ śmietana 30% – 2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Żółtka oddzielić od białek. Posiekać margarynę, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem, następnie wyrobić rękoma na gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm i wykrawać ciasteczka. W połowie wykrojonych ciastek zrobić dziurkę.
Ciastka bez dziurki maczać z jednej strony w białku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugie ciasto z dziurka maczać również w białku i grubym cukrze i układać na wcześniej położonych ciasteczkach (sklejać ciasteczka z dziurką i bez).
Ciastka piec kilkanaście min. na złoty kolor w temp. swojego piekarnika funkcja „góra -dół”.
W garnku rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem lub śmietanką i tak przygotowaną masą wypełnić dziurki przestudzonych ciasteczek.