Bananowiec

ciasto z bananamiSKŁADNIKI

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bananowa

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 banany
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka mąki

Masa biała

  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo

  • banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • spirytus do smaku

WYKONANIE

Duża blacha

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C], temperaturze swojego piekarnika..

Masa budyniowa

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą część mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Rozpuścić galaretkę cytrynową w 1/2 szklanki wody. Rozpuścić galaretkę cytrynowa w 1/4 szklanki wody.

Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe według przepisu na opakowaniu.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Banany zmiksować lub zgnieść widelcem i dodać do masy powoli i ciągle ucierać, aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku, razem utrzeć wszystko i dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt.

Masa biała

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku oraz tężejącą galaretkę przygotowaną wcześniej (z 1/4 szklanki wody). Biała masę wyłożyć na bananową.

Następnie ułożyć banany ( w dowolnym ułożeniu) i na nie wylać tężejącą galaretki (2 szt.) przygotowaną wcześniej.

ciasto z bananem

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *