SKŁADNIKI
Biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowa
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 banany
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 jajka
- 1 kostka masła
- 1 łyżka mąki
Masa biała
- 500 ml śmietany kremówki
- cukier puder do smaku
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo
- banany
- 2 galaretki cytrynowe
- spirytus do smaku
WYKONANIE
Duża blacha
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C], temperaturze swojego piekarnika..
Masa budyniowa
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą część mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 1/2 szklanki wody. Rozpuścić galaretkę cytrynowa w 1/4 szklanki wody.
Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe według przepisu na opakowaniu.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Banany zmiksować lub zgnieść widelcem i dodać do masy powoli i ciągle ucierać, aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku, razem utrzeć wszystko i dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt.
Masa biała
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku oraz tężejącą galaretkę przygotowaną wcześniej (z 1/4 szklanki wody). Biała masę wyłożyć na bananową.
Następnie ułożyć banany ( w dowolnym ułożeniu) i na nie wylać tężejącą galaretki (2 szt.) przygotowaną wcześniej.