Ciasto migdałowe z krakersami

ciastomigdalowe

Na pierwszy rzut oka,  po przeczytaniu przepisu można stwierdzić, że to słodki placek. Jednak tak nie jest, to ciasto, gdzie przełamują się smaki słonych krakersów z słodką krówką. Delikatne, kremowa masa budyniowa masa i krówka. Idealne na każdą okazję.

 Zamiast krakersów na dnie ciasta, można wykorzystać biszkopt jasny lub ciemny.

    Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • mleko – 1 litr
  • krakersy – 2,5 dużego opakowania
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  • płatki migdałowe – 10 dag
  • śmietana 30% – 600 ml
  • żelatyna – 4 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 25 dag
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  •  jajka – 2 sztuki
  • masa krówkowa – 1 puszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Blaszka 26×40 cm.

Do ciasta najlepiej wykorzystać gotową masę korówkową jeżeli jej nie mamy wówczas wykorzystać można mleko z puszki, które należy gotować według przepisu na opakowaniu, a następnie wystudzić.

Na patelni lekko przyrumienić migdały .

Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać cukier, mąkę  pszenną, ziemniaczaną, cukier waniliowy budyń oraz jajko. Roztrzepać na jednolity budyń. Resztę mleka zagotować z masłem. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlać przygotowany budyń. Stale mieszając ugotować budyń i wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.

PRZEŁOŻENIE CIASTA

Spód blaszki wyłożyć papierem- krakersy- masa budyniowa(zimna)- krakersy- masa krówkowa- krakersy- bita śmietana- wierz posypać prażonymi płatkami migdałów..

ciastomigdalowe2

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *