SKŁADNIKI ( blaszka 26×40)
Ciasto
- 700 g mąki
- 500 g margaryny
- 240 g cukru kryształu
Jabłka
- 2 kg jabłek
- cukier do smaku
- 4 galaretki zielone
Masa orzechowa
- 270 g posiekanych orzechów
- 270 g cukru kryształu
- 4,5 łyżki mleka
- 4,5 łyżki miodu
- 220 g masła
WYKONANIE
Zarobić ciasto na stolnicy i następnie podzielić je na 3 równe części. Przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.
Jabłka obrać i poddusić z niewielką ilością wody do całkowitego rozpadu (mogą być również większe kawałki). Pod koniec dodać cukier do smaku. Jabłka zdjąć z ognia i do takich gorących wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić jabłka do schłodzenia.
Orzechy posiekać na grubsze kawałki. W garnku roztopić masło, cukier, mleko i miód, dodać orzechy i wszystko delikatnie zagotować. Powstały karmel przestudzić i lekko stężały wyłożyć na cisto.
Ciasto jest bardzo smaczne 🙂