Sękaczek

ciasto kruche z jabłkami i orzechami

SKŁADNIKI ( blaszka 26×40)

Ciasto

  • 700 g mąki
  • 500 g margaryny
  • 240 g cukru kryształu

Jabłka

  • 2 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • 4 galaretki zielone

Masa orzechowa

  • 270 g posiekanych orzechów
  • 270 g cukru kryształu
  • 4,5 łyżki mleka
  • 4,5 łyżki miodu
  • 220 g masła

WYKONANIE

Zarobić ciasto na stolnicy i następnie podzielić je na 3 równe części. Przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.

Jabłka obrać i poddusić z niewielką ilością wody do całkowitego rozpadu (mogą być również większe kawałki). Pod koniec dodać cukier do smaku. Jabłka zdjąć z ognia i do takich gorących wsypać  galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić jabłka do schłodzenia.

Orzechy posiekać na grubsze kawałki. W garnku roztopić masło, cukier, mleko i miód, dodać orzechy i wszystko delikatnie zagotować. Powstały karmel przestudzić i lekko stężały wyłożyć na cisto.

ciastka babuni

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Sękaczek

  1. ewus pisze:

    Ciasto jest bardzo smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *