SKŁADNIKI
Ciasto kruche
- 250 g cukru pudru
- 250 g margaryny
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
Jabłka
- 1 kg jabłek szara reneta
- cukier do smaku
- 2-3 łyżki kaszy manny
Mak
- 300 g maku
- 6 jajek
- 100 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy do smaku
Masa
- 200 g masła 82%
- 3 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki cukru pudru (do smaku)
WYKONANIE
Ciasto kruche
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i dodać posiekaną margarynę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę i całość zarobić.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Dwie z nich wyłożyć na dwie blaszki i na jedną wyłożyć gotowy mak i przykryć trzecim ciastem.
Na drugą blaszkę z ciastem wyłożyć gotowe, przestudzone jabłka i przykryć czwartym ciastem. Ciasta upiec.
Jabłka
Jabłka obrać z łupki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć na małym ogniu, dodać cukier do smaku. Jabłka przestudzić i dodać 2-3 łyżki kaszy manny.
Mak
Mak sparzyć i zmielić na bardzo drobnym sitku lub zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną do białości, następnie dodać mak, miód, olejek, proszek do pieczenia i dalej ucierać. Osobno ubić piane z białek i dodać ją do maku. Delikatnie wymieszać i na koniec dodać bakalie. Mak wyłożyć na przygotowane ciasto kruche.
Masa
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Masło utrzeć do białości dodać cukier puder do smaku (ja dałam 4 łyżki), i dalej ucierać, do gotowej masy maślanej dodawać tężejącą galaretkę i dalej ucierać.
Gotową masę wyłożyć na ciasto makowe i przykryć ciastem z jabłkami. Wierzch dowolnie udekorować.