Ciasto dziwak

dziwak

SKŁADNIKI

Ciasto kruche

  • 250 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy

Jabłka

  • 1 kg jabłek szara reneta
  • cukier do smaku
  • 2-3 łyżki kaszy manny

Mak

  • 300 g maku
  • 6 jajek
  • 100 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy do smaku

Masa

  • 200 g masła 82%
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru (do smaku)

WYKONANIE

Ciasto kruche

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i dodać posiekaną margarynę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę i całość zarobić.

Ciasto podzielić na 4 równe części. Dwie z nich wyłożyć na dwie blaszki i na jedną wyłożyć gotowy mak i przykryć trzecim ciastem.

Na drugą blaszkę z ciastem wyłożyć gotowe, przestudzone jabłka i przykryć czwartym ciastem. Ciasta upiec.

Jabłka

Jabłka obrać z łupki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć na małym ogniu, dodać cukier do smaku. Jabłka przestudzić i dodać 2-3 łyżki kaszy manny.

Mak

Mak sparzyć i zmielić na bardzo drobnym sitku lub zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną do białości, następnie dodać mak, miód, olejek, proszek do pieczenia i dalej ucierać. Osobno ubić piane z białek i dodać ją do maku. Delikatnie wymieszać i na koniec dodać bakalie. Mak wyłożyć na przygotowane ciasto kruche.

Masa

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Masło utrzeć do białości dodać cukier puder do smaku (ja dałam 4 łyżki), i dalej ucierać, do gotowej masy maślanej dodawać tężejącą galaretkę i dalej ucierać.

Gotową masę wyłożyć na ciasto makowe i przykryć ciastem z jabłkami. Wierzch dowolnie udekorować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *