Jabłuszka pieczone w bradurze czyli piekarniku kuchni kaflowej u mojej babci przypominają prawdziwe dzieciństwo. Doskonały deser na zimowe i chłodne dni.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- Jabłka (dowolny gatunek) – 6 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka w całości ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczeni. Wstawić do bradury przy kuchni w której pali się drzewem i piec do momentu aż będą mięciutkie, a sok z nich będzie spływał. Twardsze jabłka będą się piec dłużej. Jabłuszka można posypać cukrem lub cynamonem, wówczas nabiorą lepszego smaku i aromatu. Takie jabłka można również upiec w piekarniku, jednak lepszy smak mają pieczone w takiej kuchni kaflowej.
Po upieczeniu jabłuszka można oblać roztopioną czekoladą i będą stanowiły doskonały deser na każda okazję.
[puregallery]
Jabłka wyglądają naprawdę smakowicie. A dodatek czekolady sprawia, że oczami się je je, hi, hi.
Jabłka wyglądają smakowicie, ja właśnie też wstawiłam kilka do piekarnika, dla mnie najlepsze są bez dodatków. Jedna uwaga – piekarnik to po śląsku bradrura, pierwsze słyszę określenie „bradura”