Jabłka pieczone z bradury

jablkazbradury

Jabłuszka pieczone w bradurze czyli piekarniku kuchni kaflowej u mojej babci przypominają prawdziwe dzieciństwo. Doskonały deser na zimowe i chłodne dni.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  •     Jabłka (dowolny gatunek) – 6 szt.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka w całości ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczeni. Wstawić do bradury przy kuchni w której pali się drzewem i piec do momentu aż będą mięciutkie, a sok z nich będzie spływał. Twardsze jabłka będą się piec dłużej. Jabłuszka można posypać cukrem lub cynamonem, wówczas nabiorą lepszego smaku i aromatu. Takie jabłka można również upiec w piekarniku, jednak lepszy smak mają pieczone w takiej kuchni kaflowej.

Po upieczeniu jabłuszka można oblać roztopioną czekoladą i będą stanowiły doskonały deser na każda okazję.

jablkazbradury2 jablkazbradury3 jablkazbradury4

 

[puregallery]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na Jabłka pieczone z bradury

  1. Jabłka wyglądają naprawdę smakowicie. A dodatek czekolady sprawia, że oczami się je je, hi, hi.

  2. Monia pisze:

    Jabłka wyglądają smakowicie, ja właśnie też wstawiłam kilka do piekarnika, dla mnie najlepsze są bez dodatków. Jedna uwaga – piekarnik to po śląsku bradrura, pierwsze słyszę określenie „bradura”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *