Jabłka pieczone z bradury

jablkazbradury

Jabłuszka pieczone w bradurze czyli piekarniku kuchni kaflowej u mojej babci przypominają prawdziwe dzieciństwo. Doskonały deser na zimowe i chłodne dni.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  •     Jabłka (dowolny gatunek) – 6 szt.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka w całości ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczeni. Wstawić do bradury przy kuchni w której pali się drzewem i piec do momentu aż będą mięciutkie, a sok z nich będzie spływał. Twardsze jabłka będą się piec dłużej. Jabłuszka można posypać cukrem lub cynamonem, wówczas nabiorą lepszego smaku i aromatu. Takie jabłka można również upiec w piekarniku, jednak lepszy smak mają pieczone w takiej kuchni kaflowej.

Po upieczeniu jabłuszka można oblać roztopioną czekoladą i będą stanowiły doskonały deser na każda okazję.

jablkazbradury2 jablkazbradury3 jablkazbradury4

 

[puregallery]

Related Posts

2 komentarze

  1. Thermomix przepisy
    11 kwietnia 2013
  2. Monia
    2 lutego 2016

Add Comment