[purerecipe] [box type=ok] Do tak sporządzonego musu można dodać śmietanę, kefir, maślankę a otrzymamy doskonałe napoje na ugaszenie pragnienia.[/box]
Mus truskawkowy to truskawki z odrobiną cukru, doskonale smakują szczególnie dzieciom. Postać taka truskawek doskonale nadaje się do deserów, lodów, koktajli, ryżu i innych specjałów.
Czas przygotowania – 5 min.
SKŁADNIKI
- truskawki – 40 dag
- cukier kryształ – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nie ma dokładnego i szczegółowego przepisu na świeży mus truskawkowy.
Dowolną ilość truskawek obrać z szypułek, dokładnie wypłukać i zmiksować mikserem, w blenderze, dodać cukier do smaku i gotowe.
Najlepiej smakuje schłodzone.
Mus taki doskonale przechowuje się w zamrażarce, wystarczy wlać mus do kubeczków i wstawić do zamrożenia, nie ma konieczności dodawać cukier. Doskonały na zimę, by przypomnieć sobie upalne czerwcowe dni.