Pancakes

pancakes z orzechami ziemnymi i miodem oraz czekoladą

Po raz pierwszy robiłam pancakes i muszę powiedzieć, że nie skończy się na pierwszym razie. Bardzo smaczne, szybkie można podawać z wieloma dodatkami jakie lubimy. Przygotowałam je na maślance, bo podobno są najlepsze jak w Ameryce (nie miałam jeszcze okazji kosztować oryginału). Doskonale nadają się na śniadanie, podwieczorek, szybką przekąskę.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • maślanka – 1,5 szklanki
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • jajka – 1 sztuka
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, miski i blenderem zmiksować na gładka masę, konsystencją przypominające kwaśną gęstą śmietanę.

Ciasto wylać na rozgrzaną suchą patelnie (tak około 1/2 chochelki aby utworzył się okrągły placek), smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z syropem klonowym, dżemem, jogurtem.

pancakes z orzechami ziemnymi i miodempancakes z orzechami ziemnymi

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *