SKŁADNIKI
- 300 g śledzie w oleju
- 1 duże jabłko
- 1 cebula czerwona
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
WYKONANIE
Śledzie osuszyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Następnie pokroić o paski ok. 0,5 cm i ułożyć na półmisku.
Jabłko obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić jabłko w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Jabłka połączyć z cebulą, doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę, majonez, wszystko razem połączyć.
Na ułożone śledzie wyłożyć jabłko z cebulą, dowolnie udekorować.
Drugi sposób na przygotowanie tej sałatki to: wszystkie składniki drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Sałatka gotowa.