Ekspresowa przekąska, nawet i na obiad. Wątróbka należy do podrobów bogatych w żelazo, stąd zalecana osobom z anemią.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- wątróbka drobiowa – 1/2 kg
- masło – 50 g
- cebula – 1 sztuka
- sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić, dokładnie wypłukać z nadmiaru krwi, osuszyć.
Wątróbkę przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby była zakryta, zagotować, aż pojawi się obfita szumowina, wówczas wątróbkę przelać na durszlak i wypłukać, następnie przełożyć ponownie do garnka, zalać wrzątkiem tak aby w połowie wątróbka była zakryta, dodać cebule pokrojoną w plastry lub półplasterki, całość dusić do momentu, aż połowa wody wyparuje.
Pod koniec duszenia, dodać masło i dusić jeszcze chwilkę, aby wątróbka nabrała smaku i maślanego aromatu.
Wątróbkę dosolić do smaku już po uduszeniu, solenie wątróbki w czasie duszenia powoduje, że wątróbka szybko twardnieje.