Wątróbka drobiowa w sosie maślanym

Wątróbka drobiowa w sosie maślanym

Ekspresowa przekąska, nawet i na obiad. Wątróbka należy do podrobów bogatych w żelazo, stąd zalecana osobom z anemią.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • wątróbka drobiowa – 1/2 kg
  • masło – 50 g
  • cebula – 1 sztuka
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić, dokładnie wypłukać z nadmiaru krwi, osuszyć.

Wątróbkę przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby była zakryta, zagotować, aż pojawi się obfita szumowina, wówczas wątróbkę przelać na durszlak i wypłukać, następnie przełożyć ponownie do garnka, zalać wrzątkiem tak aby w połowie wątróbka była zakryta, dodać cebule pokrojoną w plastry lub półplasterki, całość dusić do momentu, aż połowa wody wyparuje.

Pod koniec duszenia, dodać masło i dusić jeszcze chwilkę, aby wątróbka nabrała smaku i maślanego aromatu.

Wątróbkę dosolić do smaku już po uduszeniu, solenie wątróbki w czasie duszenia powoduje, że wątróbka szybko twardnieje.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *