Przepyszna pasta z makreli wędzonej, doskonała do kanapek i nie tylko. Zrobiłam ją pierwszy raz i nie wiem kiedy zniknęła, dobrze że wcześniej zrobiłam zdjęcie.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- makrela wędzona – 1 sztuka
- majonez – 2 łyżki
- śmietana – 1 łyżka
- kapary – 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz – do smaku
- rzodkiewka – 1 pęczek
- cebula czerwona – 1 sztuka mała
- koperek – 1 pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z makreli zdjąć skórę, następnie wyciągnąć kręgosłup, starać się aby z mięsa wyciągnąć jak najwięcej ości.
Mięso przełożyć do blendera, dodać kapary, majonez, śmietanę wszystko dokładnie zmiksować (miksować chwilę aby wszystkie ości, które pozostały w mięsie zostały zmiksowane), aby nie było obaw, że niewielka ość może się pojawić.
Pastę przełożyć z blendera, dodać posiekany drobno koperek, rzodkiewkę i cebulę pokrojoną w kostkę, . Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, trzeba jednak uważać aby nie przesadzić z solą ponieważ ryba i kapary są dość słone.