Frużelina z czerwonej porzeczki

Frużelina czyli inaczej owoce w żelu. Gotowa frużelina może stanowić doskonały dodatek do deserów, lodów, ciast. Frużelinę można przygotować z wielu rodzai owoców jednak najlepsze są te które maja największa ilość pektyn: wiśnie, czereśnie, porzeczki, truskawki, jagody, maliny, borówki amerykańskie.

frużelina

SKŁADNIKI

  • 500 g owoców, świeżych lub mrożonych*
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5-10 łyżek cukru (w zależności od owoców)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

WYKONANIE

Żelatynę w proszku zalać 4 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać całość na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

Namoczona wcześniej żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

frużelina owocowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jak zrobić. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *