Sernik na zimno

Do masy serowej można dodać pokrojona w kostkę stężałą galaretkę, lub zrobić wkładkę z warstwy biszkoptów. Taki sernik można w różny sposób urozmaicić.

serniknazimno

Sernik na zimno to bardzo szybki sposób na doskonały, smaczny deser. Taki sernik można skomponować dodając swoje ulubione dodatki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami: malinami, truskawkami, brzoskwiniami, jagodami.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • ser biały – 1,5 kg
  • galaretka czerwona (wiśniowa) – 2 opakowania
  • galaretka żółta (cytrynowa) – 2 opakowania
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • masło 82% – 1 kostka
  • biszkopty okrągłe – 1 opakowanie
  • sok z połowy cytryny
  • brzoskwinie – 1 puszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ser biały zmielić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku, lub grubszym zmielić dwa razy.

Ugotować 2 galaretki cytrynowe w dwóch szklankach wody.

Ugotować 2 galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu ( 4 szklanki wody).

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi również. Na spodzie ułożyć biszkopty.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier poder, ucierać. Następnie dodawać stopniowo zmielony ser i wszystko razem dokładnie ucierać i dodać do smaku sok z cytryny.

Na koniec wlać tężejącą galaretkę żółtą i wszystko razem, dokładnie utrzeć.

Gotową masę serową wylać do tortownicy. Na wierzch ułożyć brzoskwinie z puszki lub świeże. wstawić do lodówki aby masa serowa dokładnie stężała.

Po kilku minutach wylać galaretkę czerwoną na brzoskwinie, schłodzić całość.

  serniknazimno2 serniknazimno3serniknazimno1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *