Do masy serowej można dodać pokrojona w kostkę stężałą galaretkę, lub zrobić wkładkę z warstwy biszkoptów. Taki sernik można w różny sposób urozmaicić.
Sernik na zimno to bardzo szybki sposób na doskonały, smaczny deser. Taki sernik można skomponować dodając swoje ulubione dodatki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami: malinami, truskawkami, brzoskwiniami, jagodami.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- ser biały – 1,5 kg
- galaretka czerwona (wiśniowa) – 2 opakowania
- galaretka żółta (cytrynowa) – 2 opakowania
- cukier puder – 3/4 szklanki
- masło 82% – 1 kostka
- biszkopty okrągłe – 1 opakowanie
- sok z połowy cytryny
- brzoskwinie – 1 puszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ser biały zmielić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku, lub grubszym zmielić dwa razy.
Ugotować 2 galaretki cytrynowe w dwóch szklankach wody.
Ugotować 2 galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu ( 4 szklanki wody).
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi również. Na spodzie ułożyć biszkopty.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier poder, ucierać. Następnie dodawać stopniowo zmielony ser i wszystko razem dokładnie ucierać i dodać do smaku sok z cytryny.
Na koniec wlać tężejącą galaretkę żółtą i wszystko razem, dokładnie utrzeć.
Gotową masę serową wylać do tortownicy. Na wierzch ułożyć brzoskwinie z puszki lub świeże. wstawić do lodówki aby masa serowa dokładnie stężała.
Po kilku minutach wylać galaretkę czerwoną na brzoskwinie, schłodzić całość.