Marynowana pieczeń cielęca

Marynowana pieczeń cielęca smaczny kawałek

Bardzo pyszne, delikatne mięsko o maślanym smaku, delikatnie doprawione. Dzięki moczeniu w zalewie stało się aromatyczne i kruche.

Czas przygotowania – 120 min.

Składniki

  • mięso cielęce (mostek, udziec) – 1 kg
  • masło – do smaku
  • sól do smaku –
  • majeranek – ok. 1 łyżeczki
  • czosnek – do smaku
  • koperek –
  • mąka – 1 łyżka
  • śmietana – 1 łyżka

Zalewa

  • woda – 2-3 litry
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • liść laurowy – kilka listków
  • pieprz ziarnisty – kilka ziarenek
  • sól peklowa – 2 łyżki

Dodatkowo

  • siatka masarska

Sposób przygotowania

Z podanych składników ugotować zalewę, jak się zagotuję, pogotować około 10-15 min, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

Mięso dokładnie wypłukać, włożyć do zalewy i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Mięso wyjąć z marynaty, przełożyć do siatki i zawiązać z obu końców (ja mięso miałam w 3 kawałkach).

Na blaszce lub w rondlu ułożyć mięso, oprószyć majerankiem, dodać posiekane ząbki czosnku (wedle smaku), dodać masło i podlać delikatnie wodą lub bulionem. Piec do momentu, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewać wodą lub bulionem.

Kiedy mięso jest miękkie, zdjąć siatkę, mięso włożyć z powrotem w naczyniu i do powstałego sosu dodać wymieszaną dokładnie mąkę ze śmietaną w celu zagęszczenia sosu. Sos zagotować aby zniknął smak surowej mąki. Na koniec doprawić solą i pieprzem, można do smaku dodać jeszcze masła. Dodać posiekany koperek.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub ulubionymi dodatkami.

Marynowana pieczeń cielęca przygotowanie Marynowana pieczeń cielęca przygotowanieMarynowana pieczeń cielęca w sosieMarynowana pieczeń cielęca

Related Posts

Add Comment