Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

U mnie szpinak bardzo rzadko gości, ze względu na to że z domowników nikt za nim nie przepada. Po przygotowaniu takie złe nie było bo szybko kotleciki znikły. Kotlety nie były z samym szpinakiem ale i suszonymi pomidorami i serem feta.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • filet z kurczaka – 700 g
  • szpinak świeży – 150 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • ser feta – kilka pasków
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • masło
  • przyprawa do kurczaka
  • folia aluminiowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szpinak świeży dokładnie wypłukać, oderwać ogonki pozostawić tylko same listki. Na patelnie dodać kilka łyżek masła, następnie dodać szpinak i delikatnie poddusić na maśle, pod koniec duszenia dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sól do smaku.

Filety dokładnie wypłukać i osuszyć. Podzielić na kotlety, delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem.

Na rozbitych kotletach ułożyć wzdłuż krótszego końca warstwę (pasek) szpinaku, pomidory suszone i pasek sera feta, całość zwinąć w rulonik, następnie owinąć folią aluminiową aby mięsu nadać odpowiedni kształt.

Kotleciki przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku do miękkości. Pod koniec pieczenia zdjąć folie, kotlety posypać delikatnie przyprawą do kurczaka, dodać niewielką ilość masła do smaku i przyrumienić.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *