Placki ziemniaczane po zbójnicku

placki ziemniaczane

Wspomniany obiad z Zakopanego, pamiętam że porcja była ogromna i maż nie dał mu rady.

Czas przygotowania – 2 godz. (wraz z gotowaniem)

SKŁADNIKI

  • cielęcina – 1 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • papryka marynowana – mały słoik
  • pietruszka – 1 sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • liść laurowy – kilka listków
  • sól, pieprz – do smaku
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • smalec, olej roślinny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do przygotowania gulaszu można wybrać dowolny rodzaj mięsa: wieprzowinę, wołowinę, drób.

Ja tym razem użyłam cielęciny.

Mięso wypłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

W rondelku lub na patelni zrumienić cebule pokrojoną w kostkę (1 sztuka), następnie dodać mięso i podsmażyć go z cebulą. Całość podlać bulionem ok. 2-3 litry, dodać również marchew, cebulę, pietruszkę, przyprawy i dusić na małym ogniu do momentu aż mięso zmięknie.

Pod koniec dodać pokrojoną paprykę marynowaną.

Na suchej patelni delikatnie zrumienić mąkę na brązowy kolor, która posłuży jako zasmażka.

Zdjąć mąkę z ognia, przełożyć do miseczki i dodać około szklankę wody, dokładnie połączyć wodę z mąką jeżeli będzie za gęste dodać wody. Całość przecedzić aby nie było grudek.

Tak otrzymaną zasmażkę stopniowo wlewać do gulaszu i dokładnie mieszać. Jeżeli gulasz zgęstnieje i nawet nie została wykorzystana cała zasmażka to nie dodawać więcej. Całość zagotować doprawić solą i pieprzem, i zdjąć z ognia.

Przepis na placki ziemniaczane.

Usmażyć placki ziemniaczane, osuszyć na ręczniku papierowym następnie ułożyć kilka na talerzu i zalać je gulaszem, można do tego podać surówkę.

plackiziemniaczane3

Related Posts

2 komentarze

  1. Thermomix przepisy
    4 lutego 2014
  2. Maksymilian
    4 lutego 2014

Add Comment