SKŁADNIKI
Ciasto jasne
- 6 białek
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto ciemne
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki czerwone
- polewa
Masa
- 0,7 litra mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jaja
- 300 g masła
- sok z cytryny
- spirytus
WYKONANIE
Ciasto jasne
6 białek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna masę, dodać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodać ocet, olej i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Ciasto ciemne
Dwa jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno białka, następnie dodać cukier i ciągle ubijać. Dodać żółtka (2+6) i dalej ubijać. Kolejno dodać pozostałe składniki.
Ciasto białe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na białe ciasto wyłożyć ciemne i delikatnie za pomocą noża lub widelca wymieszać ciasta na blaszce. Ciasto upiec. Po upieczeniu ciasto przestudzić a następnie przeciąć na pół.
Drugi sposób wyłożenia ciasta to na dwie blaszki wyłożyć po równo ciasto białe na nie ciemne i również wymieszać. Upiec dwa placki (nie trzeba później przecinać).
Galaretki czerwone lub o innym kolorze rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Masa
Połowę mleka zagotować a do drugiej części dodać budyń, cukier, mąkę, jajka, cukier waniliowy i wszystko dokładnie połączyć. Powstały budyń wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń, należy pamiętać o tym że jeżeli budyń zacznie gęstnieć należy go energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Gotowy budyń przelać do innego naczynia przykryć folią aluminiową lub przykrywka i przestudzić. Po wystudzeniu masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń i dokładnie wszystko połączyć. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i spirytus.
Przełożenie ciasta
Ciasto – 1/2 masy – biszkopty okrągłe – galaretka – 1/2 masy – ciasto – polewa