Fasolka po bretońsku

fasolka

Męskie jedzenie lub wspomnienia z obozu kiedy z kuchni polowej unosił się zapach fasolki i przypraw. Fasolkę można przygotować wedle swojego uznania dodając kiełbasę, boczek lub wędzone żeberka oraz ulubione przyprawy nie zapominając o obowiązkowym kminku, który zapobiega nieprzyjemnym gazom.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

  • fasola biała – 500 g
  • żeberka wieprzowe – 100 g
  • kiełbasa (zwyczajna, toruńska), boczek – 500 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • liść laurowy – 4 listki
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • kminek – 1/2 łyżeczki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • papryka słodka lub ostra wedle uznania –
  • przecier pomidorowy wedle uznania –
  • marchewka, pietruszka, seler – po małym kawałku warzyw
  • mąka pszenna – 2-3 łyżki
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • olej roślinny, masło do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Groch namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na noc.

Następnego dnia zlać wodę z grochu i nalać świeżej (mniej więcej drugie tyle co grochu), dodać żeberka i gotować.

Kiedy pojawi się szumowina delikatnie ją zebrać i dodać marchewkę, pietruszkę, selera, liści laurowe, ziele angielskie, majeranek, kminek i czosnek, sól. Całość gotować do momentu aż groch zmięknie. W miedzy czasie cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, dodać do niej kiełbaskę (swoją ulubioną) lub boczek. Całość dodać do fasolki i gotować do miękkości grochu.

Kiedy wszystkie składniki są miękkie na patelce przypiec na brązowy kolor mąkę pszenną następnie dodać ostrożnie zimnej wody i rozmieszać, zrobią się grudki, to normalne, energicznie mieszać, ma powstać zasmażka, następnie przecedzić ją i dodać do zupy, całość zagotować i doprawić do smaku.

fasolka z mięsem

Related Posts

Add Comment