Męskie jedzenie lub wspomnienia z obozu kiedy z kuchni polowej unosił się zapach fasolki i przypraw. Fasolkę można przygotować wedle swojego uznania dodając kiełbasę, boczek lub wędzone żeberka oraz ulubione przyprawy nie zapominając o obowiązkowym kminku, który zapobiega nieprzyjemnym gazom.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
- fasola biała – 500 g
- żeberka wieprzowe – 100 g
- kiełbasa (zwyczajna, toruńska), boczek – 500 g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- liść laurowy – 4 listki
- ziele angielskie – kilka ziarenek
- kminek – 1/2 łyżeczki
- majeranek – 1 łyżeczka
- papryka słodka lub ostra wedle uznania –
- przecier pomidorowy wedle uznania –
- marchewka, pietruszka, seler – po małym kawałku warzyw
- mąka pszenna – 2-3 łyżki
- sól do smaku
Dodatkowo
- olej roślinny, masło do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Groch namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na noc.
Następnego dnia zlać wodę z grochu i nalać świeżej (mniej więcej drugie tyle co grochu), dodać żeberka i gotować.
Kiedy pojawi się szumowina delikatnie ją zebrać i dodać marchewkę, pietruszkę, selera, liści laurowe, ziele angielskie, majeranek, kminek i czosnek, sól. Całość gotować do momentu aż groch zmięknie. W miedzy czasie cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, dodać do niej kiełbaskę (swoją ulubioną) lub boczek. Całość dodać do fasolki i gotować do miękkości grochu.
Kiedy wszystkie składniki są miękkie na patelce przypiec na brązowy kolor mąkę pszenną następnie dodać ostrożnie zimnej wody i rozmieszać, zrobią się grudki, to normalne, energicznie mieszać, ma powstać zasmażka, następnie przecedzić ją i dodać do zupy, całość zagotować i doprawić do smaku.