Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym z ryżemi czerwona kapustą

Często przyrządzam w ten sposób kotlety z sosem pieczarkowym, bardzo mi smakują w takiej postaci. Urozmaicenie dla pospolitych kotletów mielonych.

    Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

    Kotlety

  • udziec z indyka – 1/2 kg
  • cebula – 1 mała
  • czosnek – 1 ząbek
  • bułka pszenna – 1 sztuka
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki

    Sos pieczarkowy

  • pieczarki – 1/2 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • sól, pieprz – do smaku
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka

    Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do przygotowania kotletów można wybrać dowolny, ulubiony rodzaj mięsa.

Ja wybrałam drób- indyka.

Bułkę (może być czerstwa) namoczyć w mleku lub wodzie.

Mięso zmielić przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem, następnie odcisnąć bułkę i również zmielić  z mięsem. Na koniec dodać sól, pieprz do smaku oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

Mięso dokładnie wymieszać i uformować kotlety dowolnej wielkości. Kotlety usmażyć na patelni z dodatkiem oleju.

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni lub w rondelku na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je szczyptą soli i dusić do momentu, aż wodę którą wypuszczą  odparuje. Do pieczarek dolać około 1 szklanki wody całość zagotować doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła i chwilkę pogotować. Na koniec mąkę pszenna rozpuścić w niewielkiej ilości, całość przecedzić przez sitko aby nie było grudek i wlać delikatnie do pieczarek, pamiętać aby podczas wlewania mąki sos mieszać aby nie zrobiły się grudki. Całość pogotować 2-3 min. Można dodać natkę pietruszki lub koperku.

Kotlety można zanurzyć w sosie lub polać nim kotlety przed podaniem.

Related Posts

Add Comment