Kilimandżaro z bitą śmietaną

afrykanczyk11

kilimandżaro z bitą śmietaną

SKŁADNIKI

Ciasto ciemne

  • 12 jaj
  • 300 g cukru kryształu
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek szara reneta
  • 2 galaretki dowolny kolor

Bita  śmietana

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

WYKONANIE

Ciasto ciemne

Przygotować ciasto biszkoptowe, podzielić na 2 blaszki i upiec.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do rondla i podlać niewielką ilością wody i podsmażyć do całkowitego rozpadu. Gdy jabłka się rozprażą, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Przestudzić.

Bita śmietana

Przygotować tuż przed przełożeniem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić do lekkiego stężenia.

Śmietanę przelać do wysokiej miski, dodać cukier puder i śnieżkę, wszystko razem ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać tężejąca galaretkę i delikatnie wymieszać wszystko razem.

Na jeden blat wyłożyć tężejące jabłka, następnie śmietanę i przyłożyć drugim blatem. Wierzch udekorować polewą.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *