SKŁADNIKI
Ciasto ciemne
- 12 jaj
- 300 g cukru kryształu
- 9 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek szara reneta
- 2 galaretki dowolny kolor
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 1 śnieżka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
WYKONANIE
Ciasto ciemne
Przygotować ciasto biszkoptowe, podzielić na 2 blaszki i upiec.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do rondla i podlać niewielką ilością wody i podsmażyć do całkowitego rozpadu. Gdy jabłka się rozprażą, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Przestudzić.
Bita śmietana
Przygotować tuż przed przełożeniem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić do lekkiego stężenia.
Śmietanę przelać do wysokiej miski, dodać cukier puder i śnieżkę, wszystko razem ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać tężejąca galaretkę i delikatnie wymieszać wszystko razem.
Na jeden blat wyłożyć tężejące jabłka, następnie śmietanę i przyłożyć drugim blatem. Wierzch udekorować polewą.