Szarlotka makowa

szarlotka makowaSKŁADNIKI

Ciasto kruche

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny Palma
  • 4 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa

  • 1/2 kg maku
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 jajka
  • bakalie
  • olejek migdałowy do smaku

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • 2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

WYKONANIE

Ciasto kruche

Na stolnice przesiać mąkę, zrobić kopczyk, posiekać margarynę, dodać proszek oraz roztrzepane żółtka z cukrem i śmietaną. Zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.

Masa makowa

Mak sparzyć, odsączyć wodę i zemleć. Do roztopionego i wystudzonego masła dodać mak, cukier, miód, olejek do smaku, żółtka i bakalie. Wszystko dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Białka ubić na pianę i dodać do przestudzonego maku. Wymieszać.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do rondla i podlać niewielką ilością wody i podsmażyć do całkowitego rozpadu. Gdy jabłka się rozprażą, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać.

Przełożenie ciasta

Ciasto kruche-masa makowa-okrągłe biszkopty-masa jabłkowa-ciasto kruche

Całość piec w temp. 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *