Keks bananowy z bakaliami

keks bananowy

SKŁADNIKI

  • 4 banany
  • 120 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu drobnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich grubo siekane
  • 100 g mieszanki keksowej

WYKONANIE

Margarynę rozpuścić z cukrem i przestudzić.

Banany zmiksować. Do przestudzonej margaryny dodać zmiksowane banany, mąkę i sodę, wszystko dokładnie wymieszać, dodać jeszcze  bakalie i wymieszać.

Na koniec ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto piec w temp. swojego piekarnika (ok. 50 min. w temp. 180 st. C).

keks bananowy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *