Ciasto francuskie z wiśniami

biedronka

Ciasto kolorowe, u mnie zwane „biedronką” z ciasta francuskiego, różowej pianki i masy budyniowej z wiśniami.

 

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  •  1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka różowa

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 kisiele wiśniowe

Masa budyniowa

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  •  3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła

Dodatkowo

  • 1 duży słoik wiśni

 

PRZYGOTOWANIE

Z podanych składników, zagnieść na stolnicy ciasto i zostawić na noc w lodówce.

Wiśnie odsączyć dokładnie z soku.

Następnie ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować i wyłożyć 3 ciasta na trzy blaszki.

Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać kisiel i wszystko razem połączyć. Piankę podzielić na trzy równe części i wyłożyć na 3 wcześniej przygotowane ciasta.

Na pianki wyłożyć po równo wiśnie i przykryć  każdą piankę kolejnym ciastem i upiec w temp. swojego piekarnika 3 ciasta.

Zagotować połowę   mleka w garnku. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową  szczelnie i odstawić do przestygnięcia. Trzeba podczas gęstnienia budyniu dokładnie, energicznie mieszać bo lubią się również robić grudki.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Tak powstałą masą przełożyć przygotowane ciasta.

ciasto francuskie z wiśniami

Related Posts

Add Comment