Kolejne wydanie maku, tym razem mak w cieście cytrynowym, a nawet bardzo cytrynowym. Bardzo smaczne proste ciasto i nawet przygotowanie maku nie wymaga dużo pracy. Ciasto zamiast tradycyjnego makowca na święta.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Ciasto cytrynowe
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna tortowa – 300 g
- margaryna – 200 g
- cukier puder – 300 g
- cytryny (sok+skórka) – 2 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mak
- mak – 300 g
- jajka – 3 sztuki
- cukier puder – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- olejek migdałowy – do smaku
- miód – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Przepis na małą blachę.
Mak
Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.
Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).
Żółtka utrzeć wraz z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy, miód razem wszystko utrzeć i stopniowo dodawać mak, razem ucierać. Na koniec osobno ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszać z makiem.
Przygotowany mak odstawić.
Ciasto cytrynowe
Żółtka oddzielić od białek. Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć. Z obu cytryn zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Kolejno dodać sok z cytryny, skórkę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie ucierać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto cytrynowe podzielić mniej więcej na pół, jedną cześć wyłożyć na blaszkę, następnie na nią wyłożyć mak i pozostałe ciasto cytrynowe.
Ciasto piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 1 godziny.
Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą.