Ciasto z wkładką serową i truskawkami

Ciasto z wkładką serową i truskawkami

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka serowa

  • 600 g zmielonego sera białego
  • 300 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 jajek
  • 150 g margaryny

Masa budyniowa

  • 0,7 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe
  • 300 g masła
  • sok z cytryny, spirytus do smaku

Masa truskawkowa

  • 1.5 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • cukier do smaku
  • 3 galaretki truskawkowe

WYKONANIE

Biszkopt jasny

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika około 30-40 min.

Biszkopt ciemny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Wkładka serowa

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z budyniem a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać. Upiec.

Masa budyniowa

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać  do smaku sok z cytryny i  spirytusu.

Masa truskawkowa

Truskawki mrożone wcześniej rozmrozić. Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać do smaku cukru. Kiedy truskawki zaczną się gotować, wówczas zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny – połowa masy budyniowej – wkładka serowa – druga połowa masy budyniowej – tężejące truskawki – biszkopt jasny – polewa

 

 

Related Posts

Add Comment