Makowiec w cieście cytrynowym

Makowiec w cieście cytrynowymKolejne wydanie maku, tym razem mak w cieście cytrynowym, a nawet bardzo cytrynowym. Bardzo smaczne proste ciasto i nawet przygotowanie maku nie wymaga dużo pracy. Ciasto zamiast tradycyjnego makowca na święta.

    Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

Ciasto cytrynowe

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna tortowa – 300 g
  • margaryna – 200 g
  • cukier puder – 300 g
  • cytryny (sok+skórka) – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Mak

  • mak – 300 g
  • jajka – 3 sztuki
  • cukier puder – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • olejek migdałowy – do smaku
  • miód – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Przepis na małą blachę.

Mak

Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.

Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).

Żółtka utrzeć wraz z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy, miód razem wszystko utrzeć i stopniowo dodawać mak, razem ucierać. Na koniec osobno ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszać z makiem.

Przygotowany mak odstawić.

Ciasto cytrynowe

Żółtka oddzielić od białek. Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć. Z obu cytryn  zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Kolejno dodać sok z cytryny, skórkę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie ucierać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto cytrynowe podzielić mniej więcej na pół, jedną cześć wyłożyć na blaszkę, następnie na nią wyłożyć mak i pozostałe ciasto cytrynowe.

Ciasto piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 1 godziny.

Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą.

Related Posts

Add Comment