Surówka z selera marchewki i jabłka

Surówka z selera, marchewki i jabłkaMożna powiedzieć, że połączenie selera, marchewki i jabłka jako surówka  to samo zdrowie ze względu na swoje walory zdrowotne poszczególnych składników. Dodatkowe witaminki i to nie tylko do obiadu. Taką surówkowe można podać do mięska i zjeść jako przekąskę w celu dostarczenia witamin do organizmu. Surówka gotowa w 15 min. a może mniej.

    Czas przygotowania –  15 min.

Składniki

  • seler – 1 średni korzeń
  • marchewka – 1-2 sztuki
  • jabłko – 1 duże (2 mniejsze)
  • sok z jednej cytryny lub pomarańczy
  • cukier puder do smaku (ale nie jest to konieczne)

Sposób przygotowania

Warzywa dokładnie obrać, wypłukać i osuszyć.

Dwie opcje przygotowania: wszystkie składniki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zmielić w maszynce z odpowiednia przystawką tarcia drobno.

Składniki starte wymieszać,  skropić całość sokiem z pomarańczy lub cytryny.

Opcjonalnie dodać cukier, do smaku.

Warto wiedzieć:

Marchewka jest bogata w Witaminy: prowitaminę A, B- karoten, witaminę B1, B2, B6,  C, E, H, K PP, żelazo, wapń, miedź i fosfor.

Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, bogaty jest w witaminę B, kwas foliowy, witaminę PP, E oraz fosfor, wapń, potas, cynk.

Jabłko obfituję w  witaminę C, B1,B2, B3,B5, B6, B9, B12, A, E, D, K a także jest nośnikiem dużych zasobów błonnika roślinnego.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *