Można powiedzieć, że połączenie selera, marchewki i jabłka jako surówka to samo zdrowie ze względu na swoje walory zdrowotne poszczególnych składników. Dodatkowe witaminki i to nie tylko do obiadu. Taką surówkowe można podać do mięska i zjeść jako przekąskę w celu dostarczenia witamin do organizmu. Surówka gotowa w 15 min. a może mniej.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- seler – 1 średni korzeń
- marchewka – 1-2 sztuki
- jabłko – 1 duże (2 mniejsze)
- sok z jednej cytryny lub pomarańczy
- cukier puder do smaku (ale nie jest to konieczne)
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie obrać, wypłukać i osuszyć.
Dwie opcje przygotowania: wszystkie składniki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zmielić w maszynce z odpowiednia przystawką tarcia drobno.
Składniki starte wymieszać, skropić całość sokiem z pomarańczy lub cytryny.
Opcjonalnie dodać cukier, do smaku.
Warto wiedzieć:
Marchewka jest bogata w Witaminy: prowitaminę A, B- karoten, witaminę B1, B2, B6, C, E, H, K PP, żelazo, wapń, miedź i fosfor.
Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, bogaty jest w witaminę B, kwas foliowy, witaminę PP, E oraz fosfor, wapń, potas, cynk.
Jabłko obfituję w witaminę C, B1,B2, B3,B5, B6, B9, B12, A, E, D, K a także jest nośnikiem dużych zasobów błonnika roślinnego.