Kokos sam w sobie jest bardzo smaczny ale również ma cenne składniki odżywcze:witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. est cennym źródłem drogocennego dla zdrowia oleju kokosowego.
Doskonałe wiórki kokosowe domowe roboty, bez barwników, konserwantów. Do wykorzystywania do ciast, ciasteczek, deserów i nalewek.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- świeże kokosy – 2-3 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kupując kokosy, trzeba pamiętać aby poruszając nimi słychać było dużą ilość wody- wówczas est świeży i nie leży długo na półce sklepowej, następnie wybierać kokosa bardziej okrągłego niż podłużnego ponieważ lepiej, wygodniej jest wyjąć z niego miąższ.
Przed rozbiciem kokosa, jedną z trzech otworków trzeba nakłuć i wylać wodę kokosową.
Najlepiej kokosa rozbijać nożem, stukając w niego w jednym miejscu, następnie podważać, rozchylać łupki aż pęknie. Jest to jednak zajęcie niebezpieczne, trzeba być ostrożnym.
Następnie wyjąć miąższ z wewnątrz za pomocą nożyka.
Białe części kokosa można zetrzeć na tarce na grubszych, cieńszych oczkach lub zmielić w maszynce do mięsa na odpowiednich przystawkach.
Kolejny krok to wysuszenie kokosu, można na wiele sposobów:
w piekarniku – na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, rozłożyć na nim kokos i suszyć w termoobiegu do 100 ºC, trzeba pilnować ponieważ zbyt wysoka temperatura przypiecze nam kokos na brązowy kolor.
kaloryfer – w okresie zimowym kiedy włączone jest ogrzewanie robimy kopertę z papieru do pieczenia, wsypujemy wiórki i całość spinamy zszywaczem, tak aby kokos się nie wysypał, kopertę suszymy do momentu całkowitego wysuszenia, pamiętać o przekręcaniu koperty z kokosem, wówczas szybciej wyschnie.