Naleśniki z ruskim farszem i sosem pieczarkowym

naleśniki z ruskim farszem

Naleśniki czy  krokiety? Połączenie ciasta naleśnikowego z farszem, który zazwyczaj przygotowuje do pierogów ruskich.

SKŁADNIKI

Ciasto na naleśniki

  • mleko – 1 szklanka
  • woda gazowana – 1 szklanka
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna – 2,5 szklanki

Farsz

  • ser biały – 200 g
  • ziemniaki – 200 g
  • sól, pieprz – do smaku
  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki + 2 łyżki do roztopienia

Dodatkowo

  • bułka tarta
  • olej do smażenia, oliwa z oliwek

Sos

  • pieczarki – 1/2 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • sól, pieprz – do smaku
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Mogą być również ziemniaki z poprzedniego dnia.

Cebule podsmażyć na 1 łyżce oliwy i maśle (oliwę dajemy ponieważ samo masło szybko się przypala) na zloty kolor, odstawiamy do wystygnięcia.

Ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa z serem i podsmażoną cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku na koniec.

Z podanych składników, za pomocą miksera, trzepaczki przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć cieniutkie rumiane naleśniki.

Naleśniki posmarować farszem zwinąć na kształt krokieta.

Pozostałe ciasto naleśnikowe wykorzystać do panierki.

Gotowe naleśniki/krokiety maczać w pozostałym cieście i panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni lub w rondelku na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je szczyptą soli i dusić do momentu, aż wodę którą puszczą  odparuje.

Do pieczarek dolać około 1 szklanki wody całość zagotować doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła i chwilkę pogotować. Na koniec mąkę pszenną rozpuścić w niewielkiej ilości wody, całość przecedzić przez sitko aby nie było grudek i wlać delikatnie do pieczarek, pamiętać aby podczas wlewania mąki sos mieszać aby nie zrobiły się grudki. Całość pogotować 2-3 min. Można dodać natkę pietruszki lub koperku.

Gotowe naleśniki podawać na ciepło z sosem pieczarkowym.

naleśniki z ruskim farszem

naleśniki z ruskim farszem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *