Naleśniki czy krokiety? Połączenie ciasta naleśnikowego z farszem, który zazwyczaj przygotowuje do pierogów ruskich.
SKŁADNIKI
Ciasto na naleśniki
- mleko – 1 szklanka
- woda gazowana – 1 szklanka
- jajka – 2 sztuki
- sól – 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna – 2,5 szklanki
Farsz
- ser biały – 200 g
- ziemniaki – 200 g
- sól, pieprz – do smaku
- cebula – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki + 2 łyżki do roztopienia
Dodatkowo
- bułka tarta
- olej do smażenia, oliwa z oliwek
Sos
- pieczarki – 1/2 kg
- cebula – 1 sztuka
- sól, pieprz – do smaku
- mąka pszenna – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Mogą być również ziemniaki z poprzedniego dnia.
Cebule podsmażyć na 1 łyżce oliwy i maśle (oliwę dajemy ponieważ samo masło szybko się przypala) na zloty kolor, odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa z serem i podsmażoną cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku na koniec.
Z podanych składników, za pomocą miksera, trzepaczki przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć cieniutkie rumiane naleśniki.
Naleśniki posmarować farszem zwinąć na kształt krokieta.
Pozostałe ciasto naleśnikowe wykorzystać do panierki.
Gotowe naleśniki/krokiety maczać w pozostałym cieście i panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni lub w rondelku na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je szczyptą soli i dusić do momentu, aż wodę którą puszczą odparuje.
Do pieczarek dolać około 1 szklanki wody całość zagotować doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła i chwilkę pogotować. Na koniec mąkę pszenną rozpuścić w niewielkiej ilości wody, całość przecedzić przez sitko aby nie było grudek i wlać delikatnie do pieczarek, pamiętać aby podczas wlewania mąki sos mieszać aby nie zrobiły się grudki. Całość pogotować 2-3 min. Można dodać natkę pietruszki lub koperku.
Gotowe naleśniki podawać na ciepło z sosem pieczarkowym.