Tort urodzinowy dla chłopca. Ciasto orzechowo- pomarańczowe z masą śmietankową, brzoskwiniami.
SKŁADNIKI
Biszkopt orzechowy
- jaja – 5 sztuk
- orzechy mielone – 75 g
- cukier puder – 250 kg
- zimna woda – 5 łyżek
- mąka pszenna – 150 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Biszkopt pomarańczowy
- pomarańcze- 2 sztuki
- jaja – 8 sztuk
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- kakao – 2 łyżki
- bułka tarta – 8 łyżek
- mąka pszenna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- orzechy mielone – 3/4 szklanki
Masa budyniowa
- mleko – 1 litr
- budynie waniliowe – 2 opakowania
- masło 82 % – 400 g
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier kryształ – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 2 sztuki
- alkohol do smaku
Dodatkowo
- brzoskwinie w puszce
- kakao – 2 łyżki
Wierzch i boki
- cukier puder – 2 szklanki
- masło – 250 g
- mleko – 2 łyżki
- aromat śmietankowy dla smaku
- barwnik zielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt orzechowy (tortownica śred. 28 cm)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać wodę, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy orzechowej, wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę lub na dwie.
Piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-40 min. Biszkopt jest gotowy w momencie kiedy odstaje od ścian tortownicy.
Biszkopty wytrącić z tortownicy i wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na pół każdy biszkopt w celu otrzymania równych czterech blatów.
Brzoskwinie z puszki odcedzić i pokroić w kosteczkę, umieścić na sitku aby ściekł nadmiar syropu.
Biszkopt pomarańczowy
Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min., następnie odcedzić i zalać zimna wodą. Po całkowitym wystudzeniu pomarańcze zmielić w maszynce do mięsa. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać i podzielić ciasto równo na dwie tortownice i upiec.
Masa
Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje (uwaga lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.
Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać spirytus lub wódkę do smaku.
Tak przygotowaną masę podzielić na cztery części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i wymieszać. Gotową masą przełożyć blaty układając na niej odsączone brzoskwinie. Czwartą część masy za pomocą rękawa cukierniczego zrobić dowolne wykończenie boiska.
Wierzch i boki
Masło utrzeć na jednolitą puszysta masę, stopniowo dodawać cukier puder (musi być bardzo miałki), następnie mleko i aromat. Na koniec dodać barwnik spożywczy. Otrzymaną masą udekorować wierzch i boki tortu- zrobić trawkę.
Całość wstawić do lodówki aby dokładnie stężała.