Tort z Hello Kitty

Tort z Hello Kitty

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • jajka całe – 9 sztuk
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Brzoskwinie z galaretką

  • brzoskwinie w puszce – 1 opakowanie
  • galaretki brzoskwiniowe – 3 opakowania

Masa z nutellą

  • nutella – 630 lub 750 g
  • wafel – 1 płatek

Masa budyniowa

  • mleko – 0,5 litra
  • budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtka – 4 sztuki
  • masło (82%) – 1,5 kostki
  • biszkopty podłużne – 1 duże opakowanie (ok. 125 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt. Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić po równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Można upiec jeden ale następnie trzeba go przekroić na pół. Piec około30-40 min. w temp.130-160 [°C].

Następnie rozpuścić trzy galaretki brzoskwiniowe w 4 szklankach wody i dodać do przestudzonej galaretki brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę. Dokładnie wymieszać galaretkę z brzoskwiniami i odstawić żeby lekko stężała. Kiedy biszkopt ostygnie i brzoskwinie zaczną tężec należy je wylać na jeden biszkopt i przyłożyć drugim.

Gdy brzoskwinie całkiem zastygną, placka smarujemy masą z nutelli. Nutelle lekko podgrzać aż zrobi się bardziej płynna (można w kąpieli wodnej). Trzeba uważać ponieważ bardzo łatwo się przypala! Do nutelli wkruszyć wafla. Ciepłą masą smarować biszkopt. Trzeba placka odstawić aż masa z nutelli całkiem stężeje.

Następnie przygotowujemy masę budyniową. Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem zagotować, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie budyń. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić i utrzeć z masłem.

Pół masy wykładamy na warstwę nutelli układamy biszkopty, należy je ułożyć tak, aby po ukrojeniu kawałka placka w przekroju były widoczne takie „biszkoptowe wzgórza” czyli w poprzek do krojenia, następnie biszkopty przykrywamy drugą połowa masy.

Dekoracja z domowej masy cukrowej.

Tort z Hello Kitty

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty, Urodzinowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *