SKŁADNIKI
Biszkopt
- jajka całe – 9 sztuk
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Brzoskwinie z galaretką
- brzoskwinie w puszce – 1 opakowanie
- galaretki brzoskwiniowe – 3 opakowania
Masa z nutellą
- nutella – 630 lub 750 g
- wafel – 1 płatek
Masa budyniowa
- mleko – 0,5 litra
- budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- żółtka – 4 sztuki
- masło (82%) – 1,5 kostki
- biszkopty podłużne – 1 duże opakowanie (ok. 125 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt. Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić po równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Można upiec jeden ale następnie trzeba go przekroić na pół. Piec około30-40 min. w temp.130-160 [°C].
Następnie rozpuścić trzy galaretki brzoskwiniowe w 4 szklankach wody i dodać do przestudzonej galaretki brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę. Dokładnie wymieszać galaretkę z brzoskwiniami i odstawić żeby lekko stężała. Kiedy biszkopt ostygnie i brzoskwinie zaczną tężec należy je wylać na jeden biszkopt i przyłożyć drugim.
Gdy brzoskwinie całkiem zastygną, placka smarujemy masą z nutelli. Nutelle lekko podgrzać aż zrobi się bardziej płynna (można w kąpieli wodnej). Trzeba uważać ponieważ bardzo łatwo się przypala! Do nutelli wkruszyć wafla. Ciepłą masą smarować biszkopt. Trzeba placka odstawić aż masa z nutelli całkiem stężeje.
Następnie przygotowujemy masę budyniową. Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem zagotować, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie budyń. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Pół masy wykładamy na warstwę nutelli układamy biszkopty, należy je ułożyć tak, aby po ukrojeniu kawałka placka w przekroju były widoczne takie „biszkoptowe wzgórza” czyli w poprzek do krojenia, następnie biszkopty przykrywamy drugą połowa masy.
Dekoracja z domowej masy cukrowej.