Rosół drobiowy

Rosół drobiowy z makaronem

U mnie niedziele bez domowego rosołku to nie niedziela. Świeży, pachnący rosół z dodatkiem domowego makaronu, świeżej natki pietruszki.

Czas przygotowania – 3 godz.

SKŁADNIKI

  • kura/indyk – 1,5-2 kg
  • marchewka – 1 sztuka
  • seler – 1/2 sztuki
  • por – kawałek
  • pietruszka korzeń – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • natka pietruszki – 3-4 gałązki
  • nać selera – 2-3 gałązki
  • lubczyk świeży – 2 listki
  • sól – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jeżeli do przygotowania rosołu mamy kurę to najlepiej ją poporcjować na mniejsze części. Mięso, kości można pomieszać, można zrobić rosół z połowy kury i części indyka. Można dołożyć też kawałek kaczki dla lepszego smaku i koloru.

Mięso dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą tak ok. 5-6 litrów (w czasie gotowania połowa wody odparuje). Rosół gotować na średnim ogniu do momentu pojawienia się szarawej szumowiny, piany (jeżeli zagotujemy rosół z zbierającą się szumowiną, nie będzie on klarowny i czysty). Za pomocą sitka zebrać szumowinę (czynność powtarzać aż szumowina nie będzie się już pojawiać).

Następnie możemy dodać obrane i dokładnie umyte jarzyny: marchew, pietruszkę, selera, natki pietruszki, selera, pora, lubczyk i przypieczoną cebulę (cebule obrać, przekroić na pół położyć na palniku na kuchence i podpiec, przypalić nawet na czarno).

Rosół doprawić solą i gotować kilka godzin aż połowa wody odparuje i mięso będzie miękkie. Rosół nie może się bardzo gotować, tylko delikatnie pykać.

Jeżeli zbyt dużo rosołu, wody odparowało i jeżeli chcemy ja uzupełnić to zawsze należy pamiętać aby woda była przegotowana!!!

Rosół podawać z makaronem- jest najlepszy ale można również z ziemniakami, ryżem.

Rosół drobiowy dodatki

Related Posts

Add Comment